TY - JOUR ID - 146419 TI - بررسی تغییرات کیفیت و تعیین پهنه آسیب‌پذیری آبخوان دشت ساری با استفاده از مدل SI و آزمون ناپارامتری من-کندال JO - نشریه علمی پژوهشی مهندسی آبیاری و آب ایران JA - IWE LA - fa SN - 2251-7359 AU - شکریان, فاطمه AU - صابری, عارف AU - صباغ, سیده عالمه AD - استادیار گروه مهندسی آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، دانشکده منابع طبیعی، ساری، ایران. AD - علوم و مهندسی آبخیزداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران AD - دکتری مهندسی محیط زیست دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 12 IS - 3 SP - 419 EP - 436 KW - آسیب‌پذیری آبخوان KW - آزمون من-کندال- کیفیت آب KW - نمودار شیب سن KW - مدل SI DO - 10.22125/iwe.2022.146419 N2 - آب‌های زیرزمینی یکی از منابع مهم تأمین آب شرب و کشاورزی در مناطق شمالی کشور به شمار می­آیند. افزایش جمعیت و تقاضا برای محصولات کشاورزی خصوصاً برنج در نواحی شمالی کشور میزان بهره­برداری از منابع آب را در یک دهه گذشته افزایش داده است. هدف از تحقیق حاضر بررسی آسیب­پذیری آبخوان دشت ساری با استفاده از مدل SI و تغییرات کیفی منابع آب با استفاده از آزمون من-کندال و نمودار شیب سن برای کاتیون­ها و آنیون­ها، TDS، EC، pH و SAR 38 حلقه چاه بهره­برداری ثبت شده در استان مازندران است. ابتدا تغییرات پارامترهای کیفی از سال 1385 تا 1397 بررسی شد. سپس نقشه­های مدل SI (عمق آب زیرزمینی، تغذیه خالص، محیط آبخوان، توپوگرافی و کاربری اراضی) رتبه­بندی و وزن هر پارامتر بدست آمد. نتایج آزمون من-کندال و نمودار شیب سن نشان داد که مقدار P-Value  برای متغیر SAR در دوره زمانی مورد مطالعه معنی­دار  و برای مجموع کاتیون­ها و pH کمتر از 05/0 است. ضریب تبیین (R2) نشان داد که پارامترهای کاتیون­ها، SAR و pH با مقادیر 272/0، 249/0 و 235/0 بیشترین ارتباط را با تغییرات کیفی منابع آب زیرزمینی دشت ساری دارند. نمودار شیب سن نیز روند صعودی پارامترها را نشان داد. همپوشانی پارامترهای مدل SI، نشان داد 92/50 درصد منطقه دارای ریسک آسیب­پذیری متوسط می­باشد. نتایج صحت­سنجی نشان داد که 19/57 درصد منطقه دارای همپوشانی متوسط است و 67/0 درصد کمترین مقدار همپوشانی را دارد.   UR - https://www.waterjournal.ir/article_146419.html L1 - https://www.waterjournal.ir/article_146419_196c2dbd43c74928072e51d53691ee10.pdf ER -