استفاده از مدل Hydrus 2D در ارائه برنامه مناسب آبیاری باغات و شبیه سازی شوری خاک (مطالعه موردی باغات پسته سمنان)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار بخش مدیریت آب در مزرعه آبیاری و فیزیک خاک، مؤسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

2 دانشیار بخش مدیریت آب در مزرعه آبیاری و فیزیک خاک، مؤسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

10.22125/iwe.2024.446730.1795

چکیده

با توجه به محدودیت منابع آب (از نظر کمی و کیفی) و نیز اعمال مدیریتهای مختلف آبیاری از نظر دور و عمق در اراضی زراعی و باغی، ضروری است مدیریت آبیاری مناسبی اعمال گردد تا ضمن جلوگیری از تجمع نمک در محدوده ریشه، بتوان عملکرد قابل قبولی را در راستای مدیریت مصرف بهینه آب بدست آورد. با عنایت به اینکه اطلاعات جامعی از مدیریت‌های آبیاری و کیفیت آب آبیاری باغات پسته در روش آبیاری تحت فشار قطره‌ای‌ سطحی در مناطق عمده پسته‌کاری سمنان (شهرستان دامغان) موجود نیست، لذا شناسایی مدیریت‌های مختلف آبیاری پسته این امکان را فراهم می‌نماید تا با استفاده از سناریوهای مختلف آبیاری و مدلهای معتبر بتوان راهکارهای مدیریتی آبیاری را بمنظور افزایش عملکرد و نیزشبیه‌سازی شوری خاک ارائه نمود. در این ارتباط سه باغ پسته که نماینده غالب باغات منطقه بوده و با آبیاری قطره‌ای‌ سطحی آبیاری می‌گردد، انتخاب و مدیریت آبیاری و تغییرات شوری خاک در این باغات با استفاده از مدل هایدروس دو بعدی بررسی شد. نتایج نشان داد که میزان شوری در نزدیکی قطره‌چکان‌ها کمتر و با دور شدن از آن‌ها، افزایش یافت. نظر به اینکه دور آبیاری معمول این باغات در محدوده 10 تا 15 روز و ساعات آبیاری نیز حدود 12 ساعت می‌باشد سناریوی افزایش دور آبیاری به 20 روز و کاهش مدت آبیاری بمدت 8 ساعت بدون تغییر در عملکرد (متوسط تبخیر و تعرق 605 میلیمتر) و با کاهش مصرف آب حدود 30 درصد نسبت به شرایط معمول قابل‌توصیه و پیشنهاد می‌باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Using of Hydrus 2D model for proposing suitable irrigation scheme and simulating soil salinity (Case study of Semnan pistachio orchards)

نویسندگان [English]

  • Arash Tafteh 1
  • , Mohammad Reza Emdad 2
1 Department of on farm water management, Soil and Water Research Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.
2 Department of Irrigation and soil physics, Soil and Water Research Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
چکیده [English]

Due to the lack of water resources (quantitatively and qualitatively) and application of different irrigation management in terms of interval and depth of irrigation water (irrigation scheduling) in agriculture and orchards, it is necessary to apply proper irrigation management to prevent the accumulation of salt in the root zone. Pistachio trees are resistant to drought and can produce an average yield even with low amounts of water.

The irrigation interval of pistachio trees depends on factors such as soil texture, evapotranspiration, water and soil salinity, irrigation method, tree age and available water amount. Various irrigation methods are used for pistachio trees, the most important of which are surface irrigation, surface drip irrigation, subsurface drip irrigation, and bubbler irrigation. Given that there is no comprehensive information on irrigation management and quality of irrigation water for pistachio orchards in the drip irrigation method of main pistachio growing areas of Semnan (Damghan), identifying different pistachio irrigation managements provides this possibility by using different irrigation scenarios and valid and practical models, suitable irrigation management can be performed in order to increase yield and simulate soil salinity. Three orchards were selected from Damghan city of Semnan province (with a focus on pistachio orchards and surface drip irrigation systems) in order to investigate performance, irrigation management and soil salinity changes. In this regard, information including longitude and latitude, area of orchards, number and arrangement of drippers, irrigation scheduling and soil sampling performance for measuring salinity was done.

کلیدواژه‌ها [English]

  • : Irrigation scheduling
  • Simulation
  • Soil salinity
  • Water salinity