@article { author = {Karimi, Seyed Yaghoub and Nozari, Hamed and Mehrabani Bashar, Alireza and Sepiddast, Mehran and Rahimi, Ferdos and Bahmani, Zhino and Salimi, Zahra and Omidi, Aygin}, title = {Investigating Water Use Efficiency in Grapes Production in Bijar County}, journal = {Irrigation and Water Engineering}, volume = {12}, number = {3}, pages = {137-148}, year = {2022}, publisher = {انجمن علمی مهندسی آبیاری و آب ایران}, issn = {2251-7359}, eissn = {}, doi = {10.22125/iwe.2022.146395}, abstract = {Limited resources, including water, especially in our country is one of the challenges facing the agricultural sector. Due to the limitations of this vital resource, Iran's agricultural sector can control this crisis to some extent by properly managing the use of water resources, including increasing water use efficiency. In this research, water consumption efficiency and its effective factors in grape production in Bijar County have been estimated using data envelopment analysis method with input-oriented approach. The data of this study were obtained by collecting a questionnaire from 170 gardeners in this city during the 95-96 crop year. Also, the average results of estimating water use efficiency in CRS and VRS conditions were 51.94 and 83.59%, respectively. This difference is due to the inefficiency of the scale in grape production in this county. Therefore, with the increase of production scale in this region, the amount of water consumption efficiency will also increase significantly. The results of the study of factors affecting water use efficiency showed that the variables of education and history of grape production are significant and as education and history of grape production increase, water use inefficiency decreases. According to the research results, by educating and consulting with the help of sample producers, it is possible to increase water use efficiency in grapes production in Bijar County.}, keywords = {Water Use Efficiency,Grapes,Bijar County,Data Envelopment Analysis,Input Oriented}, title_fa = {بررسی توزیع رطوبت با روش جدیدی از آبیاری با سفال (بخارآب- سفال)}, abstract_fa = {محدودیت منابع، از جمله آب، به خصوص در کشور ما یکی از چالش‌هایی است که بخش کشاورزی را در بر گرفته است. با توجه به محدودیت این منبع حیاتی، بخش کشاورزی ایران می‌تواند با مدیریت صحیح استفاده از منابع آب، از جمله بالا بردن کارایی مصرف آب، تا حدودی این بحران را مهار نماید. در این تحقیق به بررسی کارایی فنی مصرف آب و عوامل مؤثر بر آن در تولید انگور در شهرستان بیجار با استفاده از روش تحلیل پوششی داده‌ها با رویکرد نهاده‌محور پرداخته شده است. داده‌های این مطالعه از طریق جمع‌آوری پرسشنامه از 170 نفر از باغداران این شهرستان، طی سال زراعی 96-1395 به دست آمده است. نتایج نشان داد میانگین کارایی مصرف آب با فرض بازدهی ثابت و متغیر نسبت به مقیاس به ترتیب برابر با 94/51 و 59/83 درصد است که این اختلاف به دلیل وجود عدم کارایی مقیاس در تولید انگور در این شهرستان می باشد. بنابراین با افزایش مقیاس تولید در این منطقه مقدار کارایی مصرف آب نیز افزایش قابل توجهی خواهد داشت. بررسی عوامل مؤثر بر کارایی مصرف آب نشان داد که متغیرهای تحصیلات و سابقه‌ی تولید انگور تاثیر معنی‌داری بر کارایی مصرف آب در شهرستان بیجار داشته است و  هرچه تحصیلات و سابقه‌ی تولید انگور افزایش یابد، ناکارایی مصرف آب در تولید این محصول کاهش می‌یابد. با توجه به نتایج تحقیق با آموزش و دادن مشاوره به تولیدکنندگان، به‌ویژه با استفاده از دانش فنی تولیدکنندگان نمونه، افزایش کارایی آب در تولید انگور در شهرستان بیجار وجود دارد.}, keywords_fa = {کارایی مصرف آب,انگور,شهرستان بیجار,تحلیل پوششی داده‌ها,نهاده محور}, url = {https://www.waterjournal.ir/article_146395.html}, eprint = {https://www.waterjournal.ir/article_146395_6ec1709e041ddf27c8ab6c068332b6f9.pdf} }