@article { author = {Jafari, Hossein and Afrasiabi, Peyman and Delbari, Masoume and Taheri, Mehdi}, title = {Determination of evapotranspiration and crop coefficient of olive in different growth stages using remote sensing techniques and moisture balance in Tarom Zanjan}, journal = {Irrigation and Water Engineering}, volume = {7}, number = {3}, pages = {120-134}, year = {2017}, publisher = {انجمن علمی مهندسی آبیاری و آب ایران}, issn = {2251-7359}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {In horticultural plants, determining of evapotranspiration because of The existing problems in the direct measurement such as installing large lysimeter or the exact equipment and length during tree growth, often estimated indirectly and on the basis of meteorological data. With regard to the spatial variability of meteorological parameters and sometimes inappropriate distribution of meteorological stations estimating evapotranspiration is not possible with sufficient accuracy. Therefore use of procedures such as the remote sensing methods that consider these changes is best. In this study, evapotranspiration of olive trees were measured and determined with direct and indirect methods in two growing seasons 1393 and 1394 in Tarom district of Zanjan at different   development stages. The actual evapotranspiration were determined by direct method, By measuring the moisture balance components and in the indirect method with help from the satellite imagery of landsat 8. Then by determining of the reference crop evapotranspiration, olive crop coefficient were calculated and were compared and evaluated. The results showed that calculated evapotranspiration and plant coeffiecient of remote sensing mehod in various olive growth stages matched with moisture balance data. So that, evapotranspiration correlation coefficient was 0.73, 0.87 and 0.82 for first, second and cumultative year, respectively. Moreover, correlation coefficients of plant coefficient was 0.95, 0.62 and 0.86, respectively. It is concluded that remote sensing method can be useful to estimate evapotranspiration of olive tree.  }, keywords = {Key words: Algorithm SEBAL,Remote Sensing,Olive,Water use Efficiency and Water Requirement}, title_fa = {تعیین تبخیر- تعرق و ضریب گیاهی زیتون در مراحل مختلف رشد با استفاده ازتکنیک دورسنجی و بیلان رطوبتی در طارم زنجان}, abstract_fa = {در گیاهان باغی تعیین تبخیر- تعرق به دلیل مشکلات موجود در اندازه­گیری مستقیم مثل نصب لایسمتر  یا ادوات دقیق و طول دوره رشد درخت، اغلب به طور غیر­مستقیم و بر اساس داده­های هواشناسی انجام می­شود. با توجه به تغییرات مکانی پارامترهای هواشناسی و بعضا توزیع نامناسب ایستگاه­های هواشناسی برآورد تبخیر- تعرق با دقت کافی امکانپذیر نمی­باشد. بنابراین استفاده از روش­هایی از جمله روش­های مبتنی بر سنجش از دور که این تغییرات را در نظر می­گیرند مطلوب­تر است. در این تحقیق نسبت به اندازه­گیری و تعیین تبخیر- تعرق درخت زیتون با روش­های مستقیم و غیرمستقیم برای منطقه طارم زنجان در مراحل مختلف فنولوژیک در دو فصل زراعی 1393 و 1394 اقدام گردید. در روش مستقیم از روش اندازه­گیری اجزائ بیلان رطوبتی و در روش غیر مستقیم با کمک گرفتن از تصاویر ماهواره­ای لندست 8، تبخیر- تعرق واقعی درختان با الگوریتم سبال تعیین گردید. سپس ضریب گیاهی بر اساس تبخیر- تعرق به دست آمده از دو روش و تعیین تبخیر- تعرق طح مرجع بر مبنای داده-های هواشناسی روز دریافت تصویر، تعیین و نتایج به دست آمده مورد مقایسه و ارزیابی قرار گرفت.  نشان داد که میزان تبخیر- تعرق و ضریب گیاهی به دست آمده در روش دورسنجی در مراحل مختلف رشد زیتون تطابق مناسبی با داده­های بیلان رطوبتی داشت به طوری که ضریب همبستگی در تبخیر- تعرق برای سال اول و دوم به ترتیب 73/0 و 87/0 و در مجموع دو سال 82/0و برای ضریب گیاهی این ضریب به ترتیب 95/0 و 62/0 و در مجموع دو سال 86/0بود و این نتایج حاکی از آن است که روش دورسنجی با مزایایی که دارد می­تواند در برآورد تبخیر و تعرق زیتون به کار برده شود.}, keywords_fa = {واژه‌های کلیدی: الگوریتم سبال,دورسنجی,زیتون,کارایی مصرف آب و نیاز آبی}, url = {https://www.waterjournal.ir/article_74067.html}, eprint = {https://www.waterjournal.ir/article_74067_36547abeeafa5df9c4e4717467fbb463.pdf} }