%0 Journal Article %T بررسی امکان استفاده از آب دریای خزر برای آبیاری دو گونه شبدر و یونجه %J نشریه علمی پژوهشی مهندسی آبیاری و آب ایران %I انجمن مهندسی آبیاری و آب ایران %Z 2251-7359 %A ظریف معظم, ملیحه %A مرادی, حمیدرضا %D 2012 %\ 02/20/2012 %V 2 %N 2 %P 47-57 %! بررسی امکان استفاده از آب دریای خزر برای آبیاری دو گونه شبدر و یونجه %K خصوصیات رشد %K دریای خزر %K شبدر %K شوری %K یونجه %R %X کمبود منابع آب و خشکسالی باعث شده است که استفاده از آب­های نامتعارف به صورت گزینه­ای قابل تامل مطرح باشد، از سویی کشور ایران با دریای خزر مرز مشترک آبی دارد. از این­رو پژوهش حاضر به­منظور بررسی اثر تنش شوری آب دریای خزر، روی جوانه­زنی، طول، وزن، نسبتK+/Na+  و مقدار Ca2+ در دو گونه علوفه­ای انجام شد. گونه­های انتخاب شده شامل شبدر     (berseemclover) و یونجه (hamedanian alfalfa) بوده است. گونه­ها تحت تاثیر غلظت­های مختلفی از آب دریای خزر شامل    I0 (شاهد)، I1 (تناوب آب معمولی و آب دریای خزر) و I2 (آب دریای خزر) قرار گرفتند. استفاده از تنش­های شوری اثر معنی­داری روی صفات شبدر و یونجه داشت. تیمار I1 باعث افزایش نسبی وزن یونجه شد ولی در مجموع افزایش شوری باعث کاهش جوانه­زنی، طول، وزن، نسبت  K+/Na+و Ca2+ در دو گونه شبدر و یونجه شد. نتایج حاصله استفاده از آب دریای خزر برای آبیاری را تائید نکرد. %U https://www.waterjournal.ir/article_70411_4e57a64c25fe2beb4f8963167574f9fd.pdf