Water Resource Management of the Agricultural Sector in Sistan and Baluchestan Province: a Virtual Water Perspective

Document Type : Original Article

Authors

1 zahedan

2 Department of Agricultural Economics, University of Sistan and Baluchestan, Zahedan, Iran

3 Department of Agricultural Economics, Faculty of Environmental Sciences and Sustainable Agriculture, University of Sistan and Baluchestan, Zahedan, Iran

10.22125/iwe.2020.114958

Abstract

On average, 70 percent of globally exploited water is consumed to produce agricultural crop products. An approach to water resource management in the agricultural sector is to determine the actual amount of water that is consumed in the process of crop production. Virtual water is a measure to estimate actual water use by different crops. In this respect, the actual water use of main agricultural and horticultural crops was estimated by the CROPWAT model in Sistan and Baluchestan Province in the 2016-2017 growing season. According to the results, total water taken from the resources of the area of study was estimated at 780.582 million Cubic meter. Over 49 percent of total water use was related to date production. Average virtual water use for crop production was found to be 1437 m3 ha-1. Tomato and potato had the highest water use efficiencies of 7.850 and 7.344 kg m-3 water use, respectively.

Keywords


آبابایی، ب. رمضانی اعتدالی، ه. (1395). برآورد اجزاء ردپای آب در تولید محصول گندم در سطح کشور. مجله آب و خاک, 29(6), pp.1458-1468.
پور جعفری نژاد، ا. علی زاده، ا. نشاط، ع. (1392). بررسی ردپای اکولوژیک آب و شاخص های آب مجازی در محصولات پسته و خرما در استان کرمان. مهندسی آبیاری و آب ایران :   پاییز 1392 , دوره  4 , شماره  13 ;
خوش روش, ، مجتبی, نیکزاد طهرانی, اسماعیل. (1397). 'ارزیابی سناریوهای مختلف مدیریت منابع آب دشت تالار با استفاده از مدل‏سازی آب زیرزمینی و سیستم‌های یکپارچه منابع آب', نشریه علمی پژوهشی مهندسی آبیاری و آب ایران, 9(1), pp. 94-108.
رمضانی اعتدالی، ه, آبابایی، ب. (1395). 'برآورد اجزاء ردپای آب مجازی در تولید جو در مقیاس ملی و استانی', پژوهش آب در کشاورزی, 30.3(3), pp. 431-443. doi: 10.22092/jwra.2016.107161
سالاری, س. کاراندیش, ف. درزی نفت چالی. ع. (1393). 'تحلیل مکانی و زمانی تغییرات آب مجازی گندم در استان سیستان و بلوچستان', نشریه علمی پژوهشی مهندسی آبیاری و آب ایران 5(2), pp. 81-94
سلطانی، ا. میرلطیفی، س. دهقانی، س. (1). برآورد تبخیر– تعرق مرجع با استفاده از داده های محدود هواشناسی در شرایط اقلیمی مختلف. آب و خاک, 26(1). https://doi.org/10.22067/jsw.v0i0.13637
سیدان, سید محسن, قدمی فیروزآبادی, علی. (1397). 'برآورد مبادله آب مجازی محصولات عمده زراعی (مطالعه موردی استان همدان)', نشریه علمی پژوهشی مهندسی آبیاری و آب ایران, 9(1), pp. 109-118.
صافی، ر. میرلطیفی، م. (1395). ارزیابی وضعیت کشت نیشکر در استان خوزستان از دیدگاه آب مجازی. فصلنامه علمی-پژوهشی مهندسی منابع آب, 8(25), pp.87-96.
عربی یزدی، ا. نیک‌نیا، ن. مجیدی، ن. امامی، ح. (1393). 'بررسی امنیت آبی در اقلیم‌های خشک از دیدگاه شاخص رد پای آب (مطالعه موردی: استان خراسان جنوبی)', نشریه آبیاری و زهکشی ایران, 8(4), pp. 735-746..
علیقلی نیا، ت. رضایی، ح. بهمنش، ج. منتظری، م. (1396). مطالعه شاخص ردپای آب برای محصولات غالب مورد کشت در حوضه آبریز دریاچه ارومیه و ارتباط آن با مدیریت آبیاری', دانش آب و خاک, 27(4), pp. 37-48.
 
Allan, J. A. (1997). 'Virtual water': a long term solution for water short Middle Eastern economies?, School of Oriental and African Studies, University of London London.
Allan, J. A. J. G. (1998). "Virtual water: A strategic resource global solutions to regional deficits."  36(4): 545-546.
Allan, J. A. J. W. i. (2003). "Virtual water-the water, food, and trade nexus. Useful concept or misleading metaphor?"  28(1): 106-113.
Allen, R., M. Smith, A. Perrier and L. S. J. I. b. Pereira (1994). "An update for the definition of reference evapotranspiration."  43(2): 1-34.
Antonelli, M., S. Tamea and H. J. S. o. t. T. E. Yang (2017). "Intra-EU agricultural trade, virtual water flows and policy implications."  587: 439-448.
Chouchane, H., M. S. Krol and A. Y. J. S. o. t. t. e. Hoekstra (2018). "Virtual water trade patterns in relation to environmental and socioeconomic factors: A case study for Tunisia."  613: 287-297.
Fu, Y., J. Zhao, C. Wang, W. Peng, Q. Wang and C. J. A. W. M. Zhang (2018). "The virtual Water flow of crops between intraregional and interregional in mainland China."  208: 204-213.
Ghalhari, G. F. and F. J. A. R. G. S. Bayranvand (2015). "Estimating of sesame crop water requirement in Sabzevar climate."  6(21): 1-3.
Hoekstra, A. Y. (2013). The water footprint of modern consumer society, Routledge.
Hoekstra, A. Y. and P. Q. J. A. q. o. v. w. f. b. n. i. r. t. i. c. t. V. o. w. r. r. s. Hung (2002). "Virtual water trade."  11: 166.
Hoekstra, A. Y. J. W. r. m. (2017). "Water footprint assessment: evolvement of a new research field."  31(10): 3061-3081.
Lamastra, L., P. P. Miglietta, P. Toma, F. De Leo and S. J. S. o. t. T. E. Massari (2017). "Virtual water trade of agri-food products: Evidence from italian-chinese relations."  599: 474-482.
Tian, X., J. Sarkis, Y. Geng, Y. Qian, C. Gao, R. Bleischwitz and Y. J. E. i. Xu (2018). "Evolution of China's water footprint and virtual water trade: A global trade assessment."  121: 178-188.
Zhang, C. and L. D. J. E. E. Anadon (2014). "A multi-regional input–output analysis of domestic virtual water trade and provincial water footprint in China."  100: 159-172.
Zhuo, L., M. M. Mekonnen and A. Y. J. E. i. Hoekstra (2016). "Consumptive water footprint and virtual water trade scenarios for China—With a focus on crop production, consumption and trade."  94: 211-223.