اثر تیمار بذر با میدان مغناطیسی بر خصوصیات جوانه‌زنی زیره‌سبز (Cuminum ciminum) در سطوح مختلف شوری

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار، گروه تولیدات گیاهی، دانشگاه تربت‌حیدریه

2 گروه تولیدات گیاهی و گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربت حییدریه

چکیده

به منظور بررسی تأثیر شدت میدان مغناطیسی و میزان شوری بر خصوصیات جوانه­زنی زیره­سبز (Cuminum ciminum) آزمایشی در آزمایشگاه گیاهان دارویی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربت حیدریه انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاَ تصادفی با چهار تکرار و شامل چهار سطح شدت میدان مغناطیسی (صفر (شاهد)، 40، 80 و 120 میلی­تسلا) به­عنوان عامل اول و چهار سطح تنش شوری (صفر (شاهد)، 3-، 6- و 9- بار) به­عنوان عامل دوم اجرا گردید. نتایج نشان داد که شوری بر تمام صفات مورد بررسی از جمله درصد، سرعت و متوسط زمان جوانه­زنی، وزن و طول گیاهچه و شاخص­های بنیه بذر I و II معنی­دار بود. افزایش سطح شوری درصد جوانه زنی بذرها را از 97 درصد در تیمار شاهد به 25 درصد در تیمار 6- بار کاهش داد. میدان مغناطیسی نیز بر صفات طول ساقه­چه، ریشه­چه و گیاهچه و شاخص بنیه بذر I در سطح 1% و بر سرعت و متوسط زمان جوانه­زنی در سطح 5% تأثیر معنی­داری داشت. کاربرد میدان مغناطیسی با شدت 120 میلی­تسلا باعث افزایش به­ترتیب 2/44، 2/59 و 5/52 درصدی وزن ساقه­چه، ریشه­چه و گیاهچه نسبت به شاهد شد. اثر متقابل شوری و میدان مغناطیسی دارای تأثیر معنی­داری بر طول ساقه­چه، ریشه­چه و گیاهچه و شاخص بنیه بذر I در سطح 1% بود. نتیجه­گیری کلی این طرح نشان داد که با افزایش شوری درصد جوانه­زنی کاهش و با افزایش میدان مغناطیسی وزن گیاهچه بطور معنی­داری افزایش می­یابد. افزایش طول ساقه­چه، ریشه­چه و گیاهچه نیز از جمله تأثیرات مثبت افزایش شدت میدان مغناطیسی می­باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of Seed Treatment with Magnetic Field on Germination Characteristics of Cuminum ciminum Under Salinity Condition

نویسندگان [English]

  • hasan feizi 1
  • amir salari 2
1 Associate professor, Department of plant production, University of Torbat Heydarieh
2 department of plant production, faculty of agriculatur, university of torbat heydarieh
چکیده [English]

In order to investigate the effect of magnetic intensity and salinity on germination characteristics of Cuminum ciminum, an experiment was conducted in medicinal plants laboratory of University of Torbat Heydariyeh. Four levels of magnetic field intensity (0, 40, 80, and 120 milli Tesla) as the first factor and four levels of salinity stress (0, -3, -6, and -9 bar) as the second factor was applied. The results showed that salinity was significant on all studied factors including germination percentage, germination rate and mean germination time, seedling weight and length and seed vigor indices I and II at 1% level. Increasing the salinity level reduced the seed germination percentage from 97% in the control treatment to 25% in the -6 bar salinity treatment. Magnetic field also had a significant effect on shoot, root, and seedling length and seed vigor index I factors at the level 1%. In addition it had significant effect on the germination rate and mean germination time at the level of 5%. Application of magnetic field with an intensity of 120 mT increased the weight of shoot, root and seedling by 44.2%, 59.2%, and 52.5% compared to the control, respectively. The interaction of salinity and magnetic field showed a significant effect on shoot, root, and seedling length and seed vigor index I at the level 1%. The general conclusion of this study showed that with increasing salinity, germination percentage decreased and with increasing magnetic field, seedling weight increased. Increasing the length of shoot, root, and seedling also was one of the positive effects of increasing the intensity of the magnetic field

کلیدواژه‌ها [English]

  • Seed germination
  • Medicinal plant
  • Stress
  • Magnetic field
بانژاد، ح.، ا. مکاری، ، م.  اثنی عشری، ع. لیاقت. 1392. بررسی اثر متقابل آب مغناطیسی و شوری بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه ریحان. نشریه آبیاری و زهکشی ایران. 7: 178-183
زینلی ا. و ا. سلطانی. 1390. واکنش اجزای جوانه­زنی بذر به تنش شوری در زیره­سبز، مجله علوم کشاورزی ایران. سال ۳۳، ص ۱۴۳-۱۳۷.
عابدین­پور، م. و ا. روحانی. 1398. تأثیر شوری و آب مغناطیسی بر عملکرد و کارآیی مصرف آب گیاه زیره سبز (مطالعه موردی: منطقه کاشمر(. تحقیقات آب و خاک ایران. 50: 807-817
فهیمی، ح، ۱۳۸۲. فناوری تولید و فرآوری زیره­سبز. موسسه چاپ و انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد.
گلدانی، م. نظامی، ا.، و جوادی، م. 1395. تأثیر آب مغناطیسی و تنش شوری بر خصوصیات جوانه­زنی و رشد گیاهچه لوبیا (Phaseolus vulgaris L.). نشریة پژوهشهای حبوبات ایران. 7: 92-81
ملکی فراهانی، س.، ع. رضازاده، و م. عقیقی شاهوردی. 1394. تأثیر میدان الکترومغناطیس و امواج فراصوت بر جوانه­زنی بذر زیره سبز. مجله پژوهشهای بذر ایران. 2: 109-118
Aladjadjiyan A. 2010. Influence of stationary magnetic field on lentil seeds. International Agrophysics, 24: 321-324
Cakmak,T.,  R, Dumlupinar. and S, Erdal. 2009. Acceleration of germination and early growth of wheat and bean seedlings grown under various magnetic field and osmotic conditions. Bioelectromagnetics, 30:1-10.
Carvalhoa M. E.A., P. RC, Castro., R. A, Azevedo. 2020. Hormesis in plants under Cd exposure: From toxic to beneficial element? Journal of Hazardous Materials. 384, https://doi.org/10.1016/j.jhazmat.2019.121434
Celik, O., Atak, C., and Rzakulieva, A. 2008. Stimulation of rapid regeneration by a magnetic field in Paulownia node cultures. Journal of Central European Agriculture, 9: 297-304.
Dhawi, F. and J.M, Al-Khayri. 2009. Magnetic fields induce changes in photosynthetic pigments content in date palm (Phoenix dactylifera L.) seedlings. The Open Agriculture Journal, 3:1-5.
Dhawi, F., J.M, Al-Khayri. and E, Hassan. 2009. Static magnetic field influence on elements composition in date palm (Phoenix dactylifera L.). Research Journal Agriculture Biological Sciences, 5:161-166.
Faqenabi, F., M, Tajbakhsh., I, Bernoosi., M, Saber -Rezaii., F, Taher., S, Parvizi., M, Izadkhan., A, Hasanzadeh. and H, Sedqi. 2009. The effect of magnetic field on growth, development of safflower and its comparison with others treatment. Journal of Biological Science, 4: 174-178.
Feizi, H., and E, Javedanipour. 2021. Titanium dioxide nanoparticles and magnetic field stimulate seed germination and seedling growth of Cannabis sativa L. Romanian Agricultural Research, NO. 38, First Online: October 2020. DII 2067-5720 RAR 2021-24
Feizi, H., N Agheli., H, Sahabi. 2020. Titanium dioxide nanoparticles alleviate cadmium toxicity in lentil (Lens culinaris Medic) seeds. Acta Agriculturae Slovenica, 116, 59–68
Gyawali, SH. 2008. Design and construction of Helmholtz coil for Biomagnetic studies on soybean. A thesis for the degree master of science. University of Missouri- Columbia.
ISTA, 2009. ISTA rules. International Seed Testing Association, Zurich, Switzerland.
Kordas. L. 2002. The Effect of Magnetic Field on Growth, Development and the Yield of Spring Wheat. Polish Journal of Environmental Studies, 11: 527-530.
Li, H. and H, Ramaswamy. 2005. Osmotic dehydration. Stewart postharvest review. P 22.
Michel, B. E and M. R. Kaufmann. 1973. The osmotic potential of polyethylene glycol 6000. Plant physiology, 51: 914-916
Podlesny, J., W, Lenartowicz. and M, Sowinski. 2003. The Effect of pre-sowing treatment of seda magnetic biostimulation on morphological feature formation and whit lupine yielding in polish. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 495: 399-406
Podlesny J., S, Pietruszewski. and A, Podlesna. 2003. Efficiency of the magnetic treatment of broad bean seeds cultivated under experimental plot conditions. Int. Agrophysics, 18: 65-71.
Racuciu, M., D, Creanga. and I, Horga. (2008) Plant growth under static magnetic field influence. Romania Journal Physics, 53: 353–359.
Rybinski, W., S, Pietruszewski. and K, Kornarzynski. 2003. Influence of magnetic field with chemomutagen and gamma rays on the variability of yielding parameters in barley (Hordeum vulgare L.). Int. Agrophysics, 17: 85–91.
Sarraf, M., Kataria, S., Taimourya, H., Oliveira Santos, L., Diane Menegatti, R., Jain, M., Ihtisham, M. and Liu, S. 2020. Magnetic Field (MF) Applications in Plants:An Overview. Plants, 9, 1139; doi:10.3390/plants9091139
Vashisth, A., and S, Nagarajan. 2010. Effect on germination and early growth characteristics in sunflower (Helianthus annuus) seeds exposed to static magnetic field. Journal Plant Physiology, 167: 149-156.