تحلیل نتایج جهانی جایگاه شاخص همبست آب، انرژی، غذا ایران در میان سایر کشورها

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه آب، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه یزد، ایران

2 دانشجوی دکتری مهندسی و مدیریت منابع آب، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه یزد، ایران

10.22125/iwe.2023.173288

چکیده

تفکر آب محوری در مدیریت منابع آبی و شناخت آب به عنوان یک کالای صرفا اقتصادی، می‌تواند چالش‌های زیادی را در سیاست گذاری‌های یک کشور ایجاد کند. اما دیدگاه کل‌گرایانه مانند همبست آب، انرژی و غذا (WEF Nexus) ماهیت چندمرکزی مدیریت منابع آب را روشن می‌کند و هر یک را به عنوان یک کالای امنیتی نه صرفا اقتصادی در نظر می‌گیرد. رویکرد همبست به طور توامان به امنیت هر سه بخش و اثر متاقابل آن‌ها توجه دارد. از اینرو در این پژوهش با استفاده از اطلاعات بانک جهانی و پروژه‌های جهانی انجام شده برای برآورد شاخص همبست، به بررسی و تحلیل نتایج خروجی‌ها و جایگاه ایران در میان 170 کشور ثبت شده پرداخته شد. همچنین با دیدگاه آب محوری با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی (AHP) معیارها اولویت بندی شده و با وزن‌های پروژه مقایسه شده است. طبق خروجی‌ها ایران در شاخص همبست جهانی جایگاه 84 امین کشور را دارد اما در بخش انرژی با رتبه 49 بیشترین رتبه در میان سایر بخش‌های آب و غذا را دارد. جایگاه نهایی برخی از کشورهای همسایه مانند ترکیه و امارات بالاتر، 54 و 52 می‌باشد. همچنین اولویت‌بندی وزن‌ها نشان داد دیدگاه آب محوری می‌تواند اثر شاخص‌های مهم را کمتر برآورد کند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Evaluation of Iran’s Water-Energy-Food Nexus Index Comparing Other Countries

نویسندگان [English]

  • Mohammad Reza Goodarzi 1
  • Atiyeh Fatehifar 2
1 , Department of Water, Faculty of Civil Engineering, Yazd University, Iran
2 Associate Professor, Faculty of Civil Engineering, Yazd University, Iran
چکیده [English]

Water-centric thinking in water resources management and recognizing water as a purely economic commodity can create many challenges in a country's policies. But a holistic view, such as the Water-Energy-Food Nexus, sheds light on the multicentric nature of water resources management, and that consider each as a security commodity, not a purely economic one. The nexus approach pays equal attention to the security of all three parts and their interaction. Therefore, in this study, using the global database and global projects conducted to estimate the Nexus index, the results of Iran's output and position among 170 registered countries were analyzed. Also, the criteria are ranked by a Water-centric perspective using Analytical Hierarchy process (AHP) and compared with project weights. Iran ranks 84th in the global nexus index, with the energy sector ranking 49th and the highest among other water and food sectors. According to studies, Iran is in the middle position, but some neighboring countries such as Turkey and the UAE are in the 54th and 52nd positions. Weight prioritization also showed that the water-centric perspective can underestimate the effect of important indicators.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Water-Energy-Food
  • Nexus
  • Holistic thinking
  • Co-management
  1. منظور، د. و ا. حقیقی. 1390. آثار اصلاح قیمت های انرژی بر انتشار آلاینده‌های زیست محیطی در ایران؛ مدل سازی تعادل عمومی محاسبه پذیر. محیط شناسی، دوره 37، شماره 60، ص 1-12.

    موسوی رینه، س م. و ح. یوسفی. 1399. بررسی رد پای آب در تولید برق با تأکید بر انرژی های تجدیدپذیر. اکوهیدرولوژی، 7 دوره 7، شماره 4، ص 1007-1019.

    Biggs, E.M., Bruce, E., Boruff, B., Duncan, J.M., Horsley, J., Pauli, N., Imanari, Y. 2015. Sustainable development and the water–energy–food nexus: A perspective on livelihoods. Environ. Sci. Pol. 54: 389–397.

    Bongaarts, J. 2009. Human population growth and the demographic transition. Philosophical Transactions of the Royal Society 364:2985-2990. doi: 10.1098/rstb.2009.0137

    Daher, B., Lee, S.H, Kaushik, V., Blake, J., Askariyeh, M. H., Shafiezadeh, H., Zamaripa, S., and Mohtar, R. H. 2019. Towards bridging the water gap in Texas: A water-energy-food nexus approach. Science of The Total Environment, 647: 449–463

    De Laurentiis, V., D.V.L. Hunt and C.D.F. Rogers. 2016. Overcoming Food Security Challenges within an Energy/Water/Food Nexus (EWFN) Approach. Sustainability 8(1): 95. doi: doi: 10.3390/su8010095

    El-Gafy, I. 2017. Water–food–energy nexus index: analysis of water–energy–food nexus of crop’s production system applying the indicators approach. Appl Water Sci 7: 2857–2868. https://doi.org/10.1007/s13201-017-0551-3

    Hoff, H. 2011. Understanding the Nexus. Background Paper for the Bonn2011 Conference: The Water, Energy and Food Security Nexus. Stockholm Environment Institute, Stockholm.

    IRENA. 2015. Renewable Energy in the Water, Energy & Food Nexus. International Renewable Energy Agency.

    Jalilov, S.M., Keskinen, M., Varis, O., Amer, S., Ward, F.A. 2016. Managing the water–energy–food nexus: gains and losses from new water development in Amu Darya River basin. J. Hydrol, 539: 648–661.

    Madani, K., AghaKouchak, A. and A. Mirchi. 2016. Iran’s Socio-economic Drought: Challenges of a Water-Bankrupt Nation. Iranian Studies, 49(6): 997–1016.

    Mirzaei, A., Saghafian, B., Mirchi, A., and K. Madani. 2019. The groundwater‒energy‒food nexus in Iran’s agricultural sector: implications for water security. Water, 11(9): 1835.

    Mohtar, R.H. and B. Daher. 2012. Water, Energy, and Food: The Ultimate Nexus. Second Edition edition. Taylor & Francis.

    National Intelligence Council. 2012. Global Trends 2030: Alternative Worlds.166

    Norouzi, N. 2022. Presenting a conceptual model of water-energy-food nexus in Iran. Current Research in Environmental Sustainability, 4, 100119.

    Scholes, B., M. Scholes and M. Lucas. 2015. Climate Change – Briefings from Southern Africa. Wits University Press, Johannesburg.

    Spang, E.S., W.R. Moomaw, K.S. Gallagher, P.H. Kirshen and D.H. Marks. 2014. The water consumption of energy production: an international comparison. Environmental Research Letters, 9(10): 1-14.

    UN Water. 2016. Integrated Monitoring Guide for SDG 6: Targets and global indicators. United Nations: Water.

    UN World Water Assessment Programme. 2014. The United Nations World Water Development Report 2014: Water and Energy Volume 1, America. UNESCO, Paris.

    1. 1951. The past and future growth of the world population – A long-range view. Population Bulletin 1:1-12.

    White, D.J., Hubacek, K., Feng, K., Sun, L., Meng, B. 2018. The water-energy-food Nexus in East Asia: A tele-connected value chain analysis using inter-regional input-output analysis. Appl. Energy, 210: 550–567.

    Willis, Henry H., David G. Groves, Jeanne S. Ringel, Zhimin Mao, Shira Efron, and Michele Abbott. 2016. Developing the Pardee RAND Food-Energy-Water Security Index: Toward a Global Standardized, Quantitative, and Transparent Resource Assessment. Santa Monica,CA: RAND Corporation. https://www.rand.org/pubs/tools/TL165.html.

    World Bank. 2018. Indicators. Data. url: http://data.worldbank.org/indicator/, Date accessed: 1 March

    World Economic Forum. Water Security: The Water-Energy-Food-Climate Nexus. World Economic Forum.2011.

    WRC Report, 2020, Development of Water-Energy-Food Nexus Index and Its Application to South Africa and the Southern African Development Community, No. 2959/1/19, ISBN No 978-0-6392-0113-9

    Yuan, C., L. Guijun, Y. Yuan, Z. Lixiao and Y. Chang. 2016. Quantifying the Water-Energy-Food Nexus: Current Status and Trends. Energies (19961073) 9(2):1-17. doi: 10.3390/en9020065